|
Wirtualne Lasy Forum dyskusyjne dla ludzi interesuj�cych si� lasem. Forum zosta�o uruchomione w dniu 3 czerwca 2006 roku. Przy portalu www.lasy.pl dzia�a r�wnie� lista dyskusyjna. Zapraszamy<
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
baluu XX

|
Wysłany: Wto, 20 Cze 2006, 14:27 Temat postu: Cechy taksacyjne |
|
|
może mi ktoś powiedzieć jak sie dzieli taksacje na jakiej podstawie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
tatko XX
|
Wysłany: Wto, 27 Cze 2006, 23:38 Temat postu: Re: Cechy taksacyjne |
|
|
baluu napisał: | może mi ktoś powiedzieć jak sie dzieli taksacje na jakiej podstawie? |
Wydaje mi się, że to temat pod inny dział - urządzanie lasu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
baluu XX

|
Wysłany: Sro, 28 Cze 2006, 11:58 Temat postu: |
|
|
wiesz zwasze sie może wydawac jak byS zadawał pytanie to byś je postawił w urządzaniu a ja dałem w uzytkowaniu wiec prosze o odpowiedz. A i to już sa przesadne niuanse! _________________ Lasy To Przyszłość |
|
Powrót do góry |
|
 |
Redwald X

|
Wysłany: Sob, 01 Lip 2006, 6:55 Temat postu: |
|
|
Jakoś tak ciężko odpowiedzieć na pytanie tak sformuowane . Bo z niego nic nie wynika. A co do niuansów pomiedzy Użytkowaniem lasu a Urządzaniem lasu to się setnie ubawiłem.
Cechy taksacyjne drzewostanu: skład gatunkowy, wiek, bonitacja (dla każdego gatunku wchodzącego w skład drzewostanu), stopień zadrzewienia, jakość techniczna, przydatność hodowlana, formy zmieszania.
I na podstawie tych cech dzieli się drzewostany na wydzielenia, czyli drzewostany o takich samych cechach taksacyjnych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tatko XX
|
Wysłany: Wto, 18 Lip 2006, 19:10 Temat postu: |
|
|
Dodałbym jeszcze budowę (strukturę) pionową, miąższość, bieżący przyrost miąższości, zwarcie, luki, podrost, nalot, podszyt, pochodzenie drzewostanu, opis wyłączeń obejmujących grunty nieleśne, wskazówki gospodarcze na najbliższy okres gospodarczy (10-lecie)  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ponury_żniwiarz X
|
Wysłany: Sro, 26 Lip 2006, 13:44 Temat postu: taksacja lasu |
|
|
Darz Bór
Taksacja lasu jest elementem składowym procesu inwentaryzacji lasu. Inwentaryzację w tym taksację lasu przeprowadza się kilkoma znanymi metodami: szacunkowe, pomiarowe, pomiarowo-szacunkowe i reprezentacyjne (statystyczne). Charakterystykę poszczególnych znajdziesz w każdym podręczniku akademickim do urzadzania lasu. Opisy taksacyjne sporządza się dla pododdziałów kolejno okreslając nastepujące cechy:
- zaliczenie do rodzajów lasów ochronnych;
- typ siedliskowy lasu;
- gospodarczy typ drzewostanu;
- strukturę drzewostanu;
- skład gat. w poszczególnych piętrach
- przeciętny wiek;
- zwarcie w panującym piętrze;
- występowanie podrostów, nalotów, podsadzeń i podszytu;
- występowanie nasienników i przestojów;
- luki do uproduktywnienia.
Natomiat przy opisie taksacyjnym powierzchni leśnej nie zalesionejnalezy kolejno okreslać:
- zaliczenie do rodzajów lasów ochronnych;
- rodzaj powierzchni;
- typ siedliskowy lasu;
- gospodarczy typ drzewostanu;
- gatunek główny gospodarczego typu drzewostanu;
- występowanie podrostów, nalotów i krzewów;
- występowanie starszychy drzew;
Ehhh bardzo wyczerpująca odpowiedź.
Służę pomocą. Pozdrawiam. Darz Bór |
|
Powrót do góry |
|
 |
gepard
|
Wysłany: Pią, 30 Gru 2011, 20:18 Temat postu: Taksacja. |
|
|
Korzystając z temtu czy mógł by mi ktoś napisać jakie są nowoczesne metody taksacyjne lasu ?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|